hALkarika

Csak ússz és evezz

2020. október 07. 11:57 - halkarika

A hullámos időkre

A Duna mellett nőttem fel. Szinte minden pozitív, megerősítő, támogató érzés a folyóhoz köt 2 éves koromtól 18 éves koromig. Ha most tanácsot adhatnék gyermek és fiatal felnőtt önmagamnak, ezt mondanám: Drágám! Csak ússz és evezz! Sose állj meg, legyen célod, higgy magadban és ne csüggedj! Ha fáradsz, keress erős fűzfákat a partközelben egy kis kikönyökölésre, vagy stabil csónakokat a nyílt vízen. Mindig lesz aki segít! A végén pedig megtalálod majd a Te partodat!
nevtelen_terv.jpgAkkor sem volt másképp ez a gyereknevelés ügy! Minta után neveltek a szülők, ahogy ma is. A környezet változik csak sokkal gyorsabban. Manapság a szülői minták már akkor elavultnak számítanak, amikor a gyerekek megszületnek! A mai szülőknek nincsenek modern eszközeik. Kőbunkóval pedig nem könnyű finomműszerésznek lenni, határidőre. 

Mit lehet tenni? Mi a jó? Kérdezzük meg őket! A gyerekeket. Beszélgessünk velük és mi szülők, egymással. A gyerekek ismerik a mai viszonyokat. Parádésan élnek ebben az eszeveszett száguldásban. Pontosan tudják, hogy a mai világban hogyan lehet boldogulni. Az ő tudásuk és a mi tapasztalatunk a kulcs.

Mára a folyó gyorsfolyású lett. A gyerekek fantasztikusan úsznak, de sok-sok fára és csónakra van szükségük, hogy biztonságban elérjék a céljukat és megtalálják a helyüket. Több az örvény, a kiálló szikla is veszélyesebb ekkora sebesség mellett. Az úszó felületesebben látja meg a táj szépségeit is, úgy érzi nincs ideje, vagy fél lelassítani. Mutassuk meg nekik, hogy érdemes néha lentebb kapcsolni. 

Vannak módszerek, melyekkel nagyon egyszerűen el lehet kezdeni a kommunikálást hagyományosan szembenálló területek közt. A tizenévesek és a fiatal felnőttek csoportjai klasszikusan tudnak korosztályon belül és kívül is ellenállni, ellenkezni, érvelni, eltolni, kivetni, kritizálni, leszólni és megszólni. Amíg van tényleges és igazi érvrendszer, válasz a miértre, addig mondhatjuk: ez van! Amikor viszont elfogynak a szavak, az érvek, csak a közöny, a csend, a távolság és az idegen érzés létezik. 

Pedig nincs más dolgunk, csak kommunikálni! Új csatornákat kipróbálni! Új lendületet vinni az életünkbe! Úszni és evezni. 

Szeretettel,

Körmendi Anita

komment
Címkék: Hitvallás

A bejegyzés trackback címe:

https://halkarika.blog.hu/api/trackback/id/tr8116194474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása