hALkarika

Hogy ne nézzetek úgy, mint hal a szatyorban

2020. október 01. 12:20 - Körmendi Anita

Pár szó a halkarikáról

logo1.png

Mi ez?

Egy szerelemprojekt, amely a kamaszokról, fiatalokról és fiatal felnőttekről szól. Pontosabban nemcsak nekik, hanem róluk is - egy módszertant, egy világnézetet, egy rálátást igyekszünk átadni, amellyel több önbizalmuk lesz, könnyebben hoznak döntéseket és a közösségeik is megerősödnek, hogy még erősebb hálót képezzenek, amely megtartja őket. 

A projekt komplex, összetevői egy podcast, egy blog és egy több alkalmas csoportos coaching folyamat.

A podcast célközönsége a kamaszok, fiatalok szülei, benne arra ösztönözzük őket, hogy közösen gondolkodjunk a fiatalok jelenéről és jövőjéről.

A blogban szakmai cikkek és könyvek összefoglalóit találjátok, illetve élethelyzeteket coach szemmel nézve.

A projekt magja és kiindulópontja pedig egy csoportos coaching módszertan. Az akciótanulás az esetfeldolgozás lehetséges módja, amellyel a kamaszoknak, fiataloknak és fiatal felnőtteknek egy olyan eszközt adunk a kezükbe, amellyel később önállóan is meg tudják oldani a problémáikat, dilemmáikat.

Miért pont ez a korcsoport?

Mert úgy gondoljuk, hogy ők kapják a legkevesebb eszközt ahhoz, hogy ebben a VUCA világban ellavírozzanak, miközben rájuk várnak a legnagyobb kihívások a jövőben.

Fontos hidat építeni a generációk között, hiszen a jelen kamaszai rendelkeznek olyan készségekkel, amelyeket mi, negyvenesek már lehet, hogy elsajátítani sem tudunk, ugyanakkor mi rendelkezünk olyan szociális készségekkel, és a felmenőink pedig olyan életbölcsességgel, amelyre a kamaszoknak és fiatal felnőtteknek szükségük van/lesz ebben az eldigitalizálódott világban. Ha a rohanó, információdömpinggel teli életük nem lenne elég, ráadásnak a megváltozott családi dinamika is kihat a kamaszok biztonságérzetére, máshol keresnek mintát, mankót, kapaszkodókat.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy új szemszögből mutassuk meg a fiataloknak a közösség erejét. A megszokotthoz képest, egy másfajta reflektorral világítsunk rá együtt a közösségépítés szükségére és előnyeire. Támogatnunk kell őket értékes kapcsolatok felfedezésében és a meglévő kapcsolataik menedzselésében.

Milyen tudást szereznek közben?

Az AL csoportos coaching üléseket soft skill (puha készség) tréningek követik, amelyekkel a fiatalok kilépését segítjük a felnőttek világába. Ugyanis a negyedik ipari forradalom következményeit még nem tapasztaltuk meg teljes mértékben. Az előrejelzések szerint 2030-ra (tíz év múlva!) a jelenlegi munkahelyek, foglalkozások jelentős része eltűnik, átalakul. Ez a változás, nem csak a fizikai munkát végzőket érinti, hanem például a jogászokat, könyvelőket is. A mesterséges intelligencia és a robotok térhódítása, azaz az automatizáció következtében a mostani “tíz óvodásból hat olyan munkakörben fog dolgozni, ami ma még nem létezik” (Nemes Orsolya és a Milestone kutatása, 2018. májusi cikkben összegezve).

Fontos betölteni az űrt, amely jelenleg tátong az oktatási rendszer által nyújtott, és a munkaadók által elvárt készségek terén. Egyes kutatók viselkedési készségeknek is nevezik őket, hiszen nemcsak olyan kompetenciák tartoznak ide, mint a csapatszellem, kritikus és kreatív gondolkodás, hanem kapcsolatépítés, világos kommunikáció és elszámoltathatóság. Mindezen készségek alapja a megfelelő önismeret és integritás kialakítása, a belső “miért” megtalálása, mert ezek alapozzák meg a fiatalok későbbi döntéseit.

Minden hónapban egy-egy készség kerül porondra, körbejárjuk, hogy miért fontos az életben és miért a munkában, hol és hogyan lehet elsajátítani. A különböző skillek közötti kapcsolatot is boncolgatjuk, miként erősíti az egyik a másikat, illetve melyiknek melyik életszakaszban van prioritása.

Hisszük, hogy a készségek közös (szülők, tanárok, fiatalok) építésével erősödik a generációk közötti bizalom. Ha van bizalom és megértés, van szeretet, ha van szeretet, minden akadály könnyebben legyőzhető. Segítsünk egymásnak és a fiataloknak megtalálni azokat a közös nevezőket, amire építve egy szebb, élhetőbb jövőt alkotunk meg együtt.

Fischer Mónika és Körmendi Anita

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://halkarika.blog.hu/api/trackback/id/tr3716223372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása